perjantai 25. toukokuuta 2012

Aita kiiltotuhkapensaasta?

Työviikko on kulunut nopeasti, kun illat ovat täyttyneet puutarhahommista. Viikon aikana olen istuttanut kaksi marjapensasta, punaherukka ja karviainen, sekä pinon kuunliljaa ja herttavuorenkilpiä.

Kuunlilja (vas.) ja herttavuorenkilpi (oik.) ovat
oivallisia maanpeitekasveja.

Pihaa ympäröivä aita on ollut jo pitkään mietinnässä miehen kanssa. Jotain näkösuojaa pihallemme kaipaamme, mutta normaali esim. puinen aita ei tuossa höttömaassamme pysy pystyssä. Eli pensasaita, mutta minkälainen?

Orapihlajat ja kaikki havut ovat automaattisesti pois laskusta - en pidä niistä, enkä halua niitä omalle pihalleni.

Paikka, johon aidanne tulisi on aurinkoinen-puolivarjoinen, ja maaperä on alkuun puutarhamultaa, syvemmältä kovempaa maa-ainesta; hiekkaa, kiviä ja moreenia. Haasteena on myös paikan kapoisuus - pensas pitäisi olla suhteellisen suorakasvuinen eikä rönsyillä liikaa.

Viime sunnuntaina Lintuvaaraan suuntautuneen reippailukävelyn yhteydessä törmäsin mukavaan tuttavuuteen: Kiiltotuhkapensas eli cotoneaster lucidus.

Kiiltotuhkapensas on tiiviskasvuinen ja nimensä
mukaisesti kiiltävä.

Eniten kiinnitin huomiota kiiltotuhkapensaan lehtien syvään väriin ja kiiltoon. Pensas sopii tiukastikin leikattavaksi aidaspensaaksi, se saavuttaa noin parin metrin korkeuden. Syksyisin pensas pukeutuu ihanaan väriloistoon.

Toukokuussa pensas saa pienet hempeän vaalean-
punaiset kukat - niin pienet, etteivät ne juurikaan näy.

Kyseistä pensasta ei saa Viherpeukaloista, josta olen tilannut muuta kasvillisuutta pihalle. Pienen nettisurffauksen tuloksena selvisi, että kyseisiä taimia saisi edullisimmin Porilaisen Paratiisin Taimitarhan verkkokaupasta. Paratiisin Taimitarhassa 10 aitataimenen setti maksaa 26,60 euroa.

Settejä tilasin äsken kuusi kappaletta. Saapa nähdä kuinka nopea toimitus on...

tiistai 22. toukokuuta 2012

Trentot tulivat jo!

Onpa palvelu joskus nopeaakin!

Päivittelin lauantaisessa blogikirjoituksessani pihavalaisinvalintoja. Päädyimme lopulta Konstsmiden Trento -valaisimiin, ja tilasin ne sitten samantien sunnuntaina iltapäivällä Sähkökaluste-verkkokaupasta.

Sunnuntai-iltana sain sähköpostitse vahvistuksen Suomen Verkkomaksuista, että tilisiirto on mennyt eteenpäin verkkokauppiaalle. Maananataina klo 8.30 sain sähköpostin verkkokaupasta, että tilaukseni on käsitelty ja paketti luovutettu Matkahuollon kuljetettavaksi. Tiistaina puolilta päivin, eli tänään, sain viestin Matkahuollolta, että paketti on lähikaupassamme noudettavana.

Konstsmiden Trento-valaisimet saapuivat yhdessä arkipäivässä.


Nopeaa toimintaa kerrassaan. Hain valaisimet illalla kotiin tullessani, ja appiukko sanoi asentavansa ne jo huomenna.

Valaisimia tilasimme yhteensä kolme. Yksi tulee terassin ulkonurkkaan, josta on rappuset nurmikolle. Loput kaksi tulevat eri kukkapenkkeihin valaisemaan kulkua pihan poikki ja sillalle, joka johtaa ulkoilupolulle.

Tähän suurin piirtein mallailin, että yksi valaisimista tulisi. Huomaa myös
uusi askelma pihamaalle - appiukko nikkaroi sen tuossa päivän aikana.

Kuvamateriaali pihasta ja kukkapenkeistä tulossa pian!

lauantai 19. toukokuuta 2012

Pihavalaisimia

Lauantaina on rehkitty puutarhassa koko päivä. Huomasin vasta illalla saunaan mennesäni, että olin polttanut selkäni mukavasti auringossa. Muistakaa siis aurinkovoiteet ihmiset!

Päivän aikana sain kukkapenkit tehtyä ja mies kerkesi kärrät niihin jo puolet mullista. Yksi penkki täyttyi, toinen on vielä vajaa. Sunnuntaina sitten istutuspuuhiin. Kuvia tuloksista myöhemmin.

Kun penkit ovat paikoillaan, saimme mitattua myös nurmikkoalueen. Ellei laskupää (taas) heitä, lukema on 150 neliömetriä. Laitoin määrän jo tilaukseen Hornborgille heidän verkkokaupan kautta. Hornborgilta Kekkilän siirtonurmi maksaa tuolla määrällä 5 euroa neliöltä kotiinkuljetuksen kera.

Puutarhaa puuhastellessa olemme myös miehen kanssa pohtineet puutarhavalaistusta.

Puutarhaan tulisi yhteensä kolme valaisinta. Yksi terassin läheisyyteen ja kaksi muuta kukkapenkkeihin valaisemaan kulkua pihan takakulmaan, josta on pääsy ulkoilualuelle puistotielle.

Vaihtoehtoja on useampi. Mielenkiintoisimmat mutta myös kalliimmat ovat Philipsin puutarhavalaisimia mallia Ecomoods.


Minun silmääni miellyttävät Philips Ecomoods valaisimet.

Ikävä kyllä Philipsin valaisimet ovat suhteellisen kalliita. Kuvassa näkyvät valaisimet kustantavat 150 euron molemminpuolin. Kappale.

Edullisempia valaisinmerkkejä ovat esimerkiksi Massive ja Konstsmide. Massivelta ei mieluista valaisinta löytynyt, mutta Konstsmideltä löytyi parikin: Bergamo- ja Trento-valaisimet.

Bergamovalaisin on vaalea kivipintainen valaisin. Sitä löytyy sekä pyöreänä että kulmikkaana.

Konstsmide Bergamo.

Bergamo-valaisimissa minua mietityttää kivipinta sekä se, että pinta on valkoinen. Meillä kun ei ole mitään valkoista kotimme ulkopinnoissa... Sopivatko nämä puutarhaamme tai ovatko ne valkoisina irrallinen osa?

Varmempi mutta ehkä myös jokseenkin tylsempi vaihtoehto on metallinen Trento-valaisin. Klassisen tyylikäs, jopa tylsähkö.

Konstsmide Trento.

Minkä puutarhavalaisimen sinä valitsisit?

torstai 17. toukokuuta 2012

Laskentavirhe

Helatorstain aamupäivällä ryhdyin puutarhahommiin. Ensin purimme miehen kanssa keskiviikkona tulleet turveharkot. Mies kärräsi ne kottikärryllä talon toiselle puolelle. Minun tehtävänä oli asentaa linjanaru, jotta kukkapenkistä saataisi suora, ja latoa harkkoja paikoilleen. Seruaavaksi mies kärräsi multaa kukkapenkkeihin.


Aika pian selvisi kuitenkin ison kokoluokan laskentavirhe. Olen oikeasti (mielestäni) skarppi ja osaan jopa laskea, mutta nyt olin erehtynyt pahan kerran. Olin tilannut 25 turveharkkoa, kun oikea tarve olisi ollut varmaan 125 kappaletta! Ihmettelin kyllä tilaustatehdessäni, että onpa määrä pieni, mutta päätin luottaa laskelmiini...

Harkot tietenkin loppuivat alta aikayksiskön - pitää yrittää saada niitä lisää heti perjantaiksi, että viikonloppuna pääsisi taas hommiin. Näin pitkälle harkot riittivät:


Ihana nähdä, kun puutarha vihdoin muodostuu - pienin askelin, mutta kuitenkin. Aiemmin keväällä ruukkuihin istuttamani Daliat vihertävät jo.


Etualalla orvokkeja isoon, matalaan ruukkuun istutettuna.
Takana peltisankoon istutettu valkoinen dalia.

Syksyllä istuttamani sipulikukat ovat tulleet hienosti esille. Ensimmäiset ovat jo kukkineet loppuun, tulpaanit ovat vielä tulossa.


Myös keittiön puutarhapenkissä rupeaa tapahtumaan. Kaikki kylvökset ovat jo esillä tai juuri tulossa esille mullan alta.

Etualalla näkyy herneversoja ja keskellä kolmen rivin verran retiisiä.
Taaempana on muun muassa porkkanaa.

tiistai 15. toukokuuta 2012

Viherpeukalot

Tänään tuli Viherpeukalot Oy:ltä vihertävä tervehdys.

Tilasin jo maaliskuun puolivälissä Viherpeukalot-verkkokaupasta perennoja, puita ja pensaita pihallemme, ja ne tulivat meille Itellan kuljettamana tänään illalla. Tuntuu jotenkin hassulta, että kasveja saa nykyään kotiovelle saakka postitse.


Kasvit oli pakattu erikokoisiin, järeisiin pahvilaatikoihin. Jokaiseen laatikkoon oli tehty reiät, jotta kasvit saisivat ilmaa. Avasin paketit myöhemmin illalla. Maahan saa ne vasta viikonloppuna.

Näissä paketissa pitäisi olla
  • 10 kpl kuunlijlaa
  • 18 kpl herttavuorenkilpeä
  • 2 kpl kääpiöomenapuuta
  • 1 kpl karviaismarjapensas
  • 1 kpl punaherukkamarjapensas

Hornborgilta olen puolestaan tilannut multaa ja turveharkkoja, joista on tarkoitus tehdä kukkien kohopenkit. Multa on jo tuotu pihalle, mutta turveharkot uupuvat vielä. Toivottavasti saan  ne ennen helatorstaita, jolloin on tarkoitus tehdä puutarhahommia urakalla.

keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Leipää ja kissanruokaa

Vaihteeksi sisustusaiheinen juttu.

Löysin Kauppakeskus Sellossa sijaitsevasta sisustus- ja lahjatavaraliike Oliviasta keittiöömme sopivan leipälaatikon. Toistaiseksi leipää on säilytetty kaapissa irrallaan, ja leipälaatikko on ollut etsinnässä sitten muuton kohta vuosi sitten.


Tämä valkomaalattu metallilaatikko sopii kuin nyrkki silmään keittösaarekkeemme päälle. Kun leivät siirtyvät leipälaatikkoon, käsi tavoittaa helpommin aiemmin leipien takana olleet purkit ja pussit.


Samaisesta liikkeestä tarttui matkaan mukaan myös samaan sarjaan kuuluva kissanruoan säilytyslaatikko.


Tänne mahtuu kuivamuona - täytyy varmaan ostaa toinenkin samanlainen, jonne märkämuonapurkit voi latoa.

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Pikku-Bertta

Olen ollut hiirenhiljaa pienestä salaisuudesta, mutta nyt voin sen jo kertoa. Pikku-Bertta syntyi 8. helmikuuta ja kotiutui Muuramesta eilen.

Bertta 12,5 vkoa - paistattelemassa päivää ikkunasmyygillä.

Pieni ja rohkea Bertta on tutustunut koko taloon ja ilmeisesti hyväksynyt sen kodikseen, koska se torkkuu nyt tuossa vieressäni sohvalla. Avoportaat toiseen kerrokseen ovat hänen mielestään maailman isoin kiipeilyteline.


Bertasta huolimatta saimme myös edistettyä juttuja taloonkin liittyen. Terassi on nyt maalattu valmiiksi ja grilli pesty. Huomenna vien vielä terassikalusteet takaisin terassille niin eikähön kesäkoti sitten ole valmis. Aurinkoisen sään sattuessa uudet istuintyynytkin löytänevät paikkansa tuoleilta!

Toki vielä piha on vaiheessa, mutta sitäkin on tarkoitus edistää ensi viikolla, kun ensimmäiset tavarat saapuvat. Olen tilannut suuremman määrän turveharkkoja, joista teen kohopenkit kukille. Myös multaa on tulossa ensi viikolla. Valmisnurmea on saatvissa vasta 2-3 viikon kuluttua, joten pihan loppusilausta joudutaan vielä odottamaan tovi.

"Ai minullako suuret korvat? Älä naurata."

Ps. 1: Älä ole huolissasi - tästä ei tule kissablogia, vaikka tämän postauksen kissakuvien määrästä voisi näin päätellä.

Ps. 2: Viikolla meni 300 000 kävijän rajapyykki ohi - kiitokset Projekteista isoin -blogin kaikille uskollisille ja uusillekin lukijoille!

perjantai 4. toukokuuta 2012

Pehmeää ja värikästä - terassille

Finlaysonilla on parasta aikaa 25 prosentin alennuksessa kaikki istuintyynyt, ja raahasin niitä sitten kotiin peräti kahdeksan kappaletta. Maalattu, tummempi terassimme saa nyt värikkäitä istuintyynyjä, yksi jokaiselle tuolille.

Olen erityisen ihastunut Finlaysonin Taimi-kuosiin, joka on tunnetun suomalaisen tekstiilisuunnittelijan Aini Vaarin vuonna 1961 suunnittelema klassikko. Istuintyynyinä niitä löytyy raikkaan pinkkinä ja limenä sekä trendikkäänä mustavalkoisena. Taimi-kuosista löytyy myös erivärisiä muita tuotteita, muun muassa patalappuja ja -kintaita, lakanoita ja pöytäliinoja sekä herkullisen makeat kangaskassit.



Ostin pinkkiä, limeä ja mustavalkoista Taimi-istuintyynyä, kaksi per väri.

Lisäksi ostoskassiin mahtui mukaan kaksi kappaletta mustavalkoista Coronna-istuintyynyä. Myös Coronna on Aini Vaarin suunnittelema kuosi, vuonna 1958.


Mielestäni tästä tulee ihanan värikäs ja tyylikäs kombo, erityisesti nyt kun terassi on öljytty ja sävytetty tummemmaksi. Pitää vielä odottaa hieman aurinkoisempia ja lämpimämpiä kelejä, että saa kokeilla tyynyjä kunnolla.

Siihen saakka saamme nauttia Finlaysonin tarjoamasta värikkäästä fiiliskuvasta:

Etualalla lime ja pinkki Taimi-koristetyyny. Taustalla Rio-uutuuskuosi
pöytäliinana sekä pinkki Lempi-huopa.
 Kaikki kuvat Finlaysonilta.

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Ulkohommia aurinkoisessa vappusäässä

Tänä vuonna jätimme suosiolla vappuperinteet pienemmälle, ja jäimme hyvin mielin kotiin vappupäivänä jatkamaan terassin tuunausta. Etuoven terassilaudoitus sai ensimmäisen öljykerroksen ja pääterassi maalattiin jo toistamiseen. Kiitos Outsa suuresta avusta!

Terassipuuhien jälkeen mies jatkoi mullan levittämistä tulevaa nurmikkoa varten. Itse hyökkäsin keittiöpuutarhapenkkien kimppuun ja sain ensimmäiset kylvökset tehtyä.

Tässä retiisin siemenet ovat kastumassa.
Punajuuririvistö merkattuna.

Tänään kylvövuorossa olivat sipulit, punajuuret, retiisit, pinaatit ja herneet. Valkosipulikynnet olin laittanut maahan jo pari viikkoa sitten. Tuolla määrällä täyttyi jo kaksi laatikko kolmesta. Apua - tilahan loppuu täysin kesken! Vielä pitäisi saada salaatit ja yrtit mahtumaan johonkin. Avomaankurkuillekin pitäisi löytää tila jostakin...

Yöhallaa saattaa vielä esiintyä, joten katoin penkit harsolla. Viritin halvasta sähköputkesta kaaret, jota vasten levitin harson. Paitsi yöhallojen poissa pitämistä, harso nopeuttaa myös itämistä ja kasvamista. Harso pitää myös tuholaiset loitolla.

Sähköputkesta saa edulliset kaaret, jota vasten harso on helppo asentaa.

Vappupäivänä sain kaksi laatikkoa kolmesta tehtyä. Sitten loppui puhti. Salaatit ja yrtit pitää laittaa joskus myöhemmin. Nyt ei sitten auta muu kuin kastella hyvin ja odotella satoa.

Makea silpoydinherne on niin namia - pakko saada niitä litroittain joka kesä!