keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Uutta projektia pukkaa: Nyt tehdään hypertufa - osa 1

Siis häh? Mikä on hypertufa?

Hypertufa on sementtiturvesekoituksesta tehty ruukku. Materiaali muistuttaa hieman kiveä tai betonia mutta on väriltään rusertava ja koostumukseltaan huomattavasti kuohkeampi. Turpeen ansiosta ruukku on myös betonista ruukkua kevyempi. Hypertufa-ruukut sammaloituvat ajan mittaan kauniisti. Sammaloitumista voi vauhdittaa sivelemälle ruukunpintaan piimää.

Kuva lainattu CactiGuide.com-sivustolta.


Hypertufan teko-ohje löytyy esimerkiksi Unelmian talo ja koti -lehden verkkosivuilta. Paljon lisää löytyy googlaamalla.

--

Kuulin hypertufasta ensimmäisen kerran ehkä kymmenen vuotta sitten. Silloinen asuinpaikka ei suonut hypertufan tekoa tai esilläpitämistä, mutta ajatus ei ole unohtunut. Nyt vihdoin Villa Viikate -talon pihalle on mahdollisuus semmoinen tehdä.

Hieman iski suuruudenhulluus, koska en tietenkään malttanut aloittaa pienemmällä ruukulla kokeilu- tai harjoitusmielessä, vaan heti piti toteuttaa se Projekteista Isoin :)

Tässä piirustus suunnitelmastani:


Muotti on tarkoitus tehdä vanerilevystä. Ruuveja ja runkopuuta muotin tukemista varten löytyy omasta takaa. Myös raudoitusverkkoa ruukun laitojen ja pohjan tukemiseksi jäi yli talon rakentamisesta. Lisäksi sementtiä ja turvetta menee ihan kivasti: laskelmien mukaan valmissementtiä vähintään 300 kg ja turvetta noin 150 litraa.

Hintaa kapistukselle tulee seuraavasti:
  • 3 kpl OSB-lastulevyä à 15,90 euroa = 47,70 euroa 
  • 12 säkkiä hienoa sementtilaastia; 4,99 euroa/kpl = 59,88 euroa
  • 2 säkkiä kasvuturvetta; 4,50 euroa/85 litran säkki = 9,00 euroa
  • 8 kpl Ventti-pikkukivea à 0,33 euroa = 2,64 euroa
  • Omasta takaa raudoitusverkkoa, runkopuuta, ruuveja ja vettä
  • Kokonaiskustannus: 119,22 euroa

Edelliseen projektiin verrattuna tämä projekti ei ole ihan yhtä edullinen, joten toivotaan todellakin, että se onnistuu ensimmäisellä kerralla!

6 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla odotan tämän kokeilun tuloksia! Oletko kuullut niksibetonista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en ole kuullut niksibetonista - piti ihan googlata :)

      Poista
  2. Tiedätkö Jonna miten tämä hyperfula kestää pakkasta? Siis esim. suhteessa keraamiseen ruukkuun, joka jos unohtuu talveksi ulos, niin halkeaa takuuvarmasti? Vai pitääkö kaikki ruukut vaan nostella talveksi suojaan ja tyhjentää ennen sitä?

    Itse tarvitsisin talven kestävän ruukun Tuijalle (se tulisi autokatoksen päällä olevalle terassille), ja kun Tuija kestää talven, niin olisi helpompaa jos se ruukkukin kestäisi. Tai pitää ehkä hankkia joku puinen puutarhan istutus-kehikko jostain Hong-kongista tai Motonetistä. Puinen kait kestää ja sitä voi aina keväisin naulata ja vahvistella tarvittaessa lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a, erittäin hyvä kysymys. Tietääkseni hypertufaa ei tarvitse siirtää sisätiloihin talveksi. Sen koostumus on betonia huomattavasti huokeampi turpeen ansiosta. Ja toki laitojen sekä pohjan raudoitus auttaa asiaa. Meidän "pientä" hypertufaa, jonka leveys on kolmisen metriä ja syvyys puolimetriä ei kauheasti siirrellä - se painaa varmaan 500 kiloa! Eli ensi talven jälkeen nähdään säilyikö kapine vai ei ;-)

      Poista
  3. Miltei vuosi mennyt, miten ruukku kesti ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se siinä edelleen on ja yhdessä kappaleessa. Halkeamia en ole nähnyt myöskään.

      Poista

Kiitos, että jätät viestin! Luemme mielellämme iloisia tervehdyksiä, vinkkejä ja neuvoja!