maanantai 30. maaliskuuta 2015

Inspiraatiokuvia Kevätmessuilta

Sunnuntaihin loppuivat Kevätmessut. Pääsin livahtamaan messuille hakemaan inspiraatiota kevään ja kesän puutarhaprojekteihin. Ihan kaikkea en löytänyt (jäin ilman mm. uutta korkeaa obeliskia ja istukkasipuleita), mutta täyden kamerakortin kera pääsin kuitenkin kotiin.

Tässä pieni osa inspiraatiokuvistani:










Näitä ihania tulppaneja olisin mielläni suosinut itselleni, mutten tällä kertaa raaskinut, kun en ole lähipäivinä paljon kotona ihastelemassa niitä.

torstai 26. maaliskuuta 2015

Spring is here!

Yksi kevään varma merkki on Helsingin messukeskuksessa järjestettävät kevätmessut!

Tänä vuonna kevätmessut järjestetään to-su 26.-29. maalisuuta - itse yritän päästä paikalle perjantaina aamupäivällä. Erityistä tälle vuodelle on myös se, että pääsen osallistumaan messuille ensimmäistä kertaa akreditoituna bloggaajana.


Perinteisesti olen kävellyt läpi koko Puutarha-messualueen, josta olen ostanut sipuleita ja mukuloita tarpeen mukaan, valinnut kotiviljelyksiini sopivia siemeniä, ja lopuksi uloskäynnin kohdalta napannut kainaloon ison nipun tarjouksessa olevia tulpaaneja tuliaiseksi itselleni. Pari vuotta sitten hyödynsin myös Hornborgin messutarjouksen ja ostin kotiin kuljetettavaksi ison säkillisen valkoista pikkukiveä.

Lisäksi messuilta on tarttunut mukaan paljon ideoita ja inspiraatiota, ja sitä toivon myös tänä vuonna.


Entisenä raksabloggaajana olen lisäksi kiertänyt ainakin pikaisesti läpi Oma Koti -messuosion. Talon rakentaminen on edelleen suhteellisen tuoreessa muistissa ja mielestäni on kiva käydä päivittämässä tietoja taloratkaisuihin liittyen. Jokunen vanha tuttu urakoitsijakin on sieltä joskus bongattu ja vaihdettu kuulumisia.



Kaikki kuvat ovat lainattu Messukeskukselta ja koskevat viime vuoden Kevätmessuja.

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Kotkansiipeä ja viuhkamainen kukkapenkki

Jatkona viime viikon projektikuvaukselle: Samassa rytäkässä jatkoimme jyrkänteen kukkapenkkiä kulman toiselle puolelle.

Puinen kehikko oli samantyyppinen, rinne hieman loivempi. Tähän istutin kotkansiipeä. Olen aina halunnut kotkansiipeä omaan puutarhaan, mutta pihan muut paikat ovat liian aurinkoisia kasville. Myös kotkansiivet hankin vasta keväällä ja penkki näyttääkin kovin onnettomalta, kun taimet ovat vielä pieniä.


Kotkansiipipengertä tehdessäni totesin, että minun on rakennettava pihankulmaan jonkunlainen tukirakenne.

Nikkaroimani tukiakenne ei ole kestävimpää sorttia eikä kulma kestä esimerkiksi auton painoa. Päätin rakentaa kulmaan viuhkan muotoisen kukkapenkin. Näin saisin kulman kauniiseen hyötykäyttöön ja samalla estettyä, ettei kulmassa kävellä tai siihen pysäköidä autoja.


Viuhkamaiseen kukkapenkkiin istutin samaa vaaleanpunaista jalokieloa kuin hypertufassakin, kahta erityyppistä kuunliljaa sekä taaimmaiseen kulmaan tarhakurjenmiekkaa. Tämäkin penkki näytti vielä viime vuonna oikeanpuolista kuunliljaa lukuunottamatta kovin aneemiselta. Toivottavasti kasvit kasvattavat kokoa tulevana kesänä.

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kukkapenkin perustaminen jyrkälle alustalle

He, jotka ovat seuranneet blogiani pidemmän aikaa, muistavat ehkä postauksen reilun parin vuoden takaa, jossa jonkintyyppinen keuhkosammal oli vallannut erään kukkapenkin. Tässä vaiheessa elettiin elokuuta 2012.


Yritin sinä syksynä tukahduttaa samallen kasvua kaikilla tietämilläni keinoilla (kiitokset kommentoijille kaikista vinkeistä!): kalkitseminen, sanomalehdellä peittäminen yms. yms. Kaavin sammalta pois käsin useita neliömetrejä. Mikään ei tuntunut auttavan.

Sitten tuli talvi ja toivoin, että pakkanen tappaisi keuhkosammalen. Mutta ei. Kesällä 2013 olin jälleen samassa pisteessä. Sammalen lisäksi penger oli täynnä isoksi kasvanutta rikkaruohoa. Huoh!

Kesän 2013 aikana päätin, että ensi vuonna revin koko penkin auki ja laitan sen kokonaan uudestaan. Muutenkin penger tuli rakennusaikana tehtyä erittäin nopeasti. Multakerros oli ohut, maisemointikangasta ei oltu laitettu alle ja penger oli sen verran jyrkkä, että kasveja oli tästäkin syystä hankala istuttaa siihen.

Keväällä 2014 tein suunnitelman. Rakentaisin puutavarasta mullan paikallaan pitävät kehikot. Alle tulisi tietenkin rikkaruohot loitolla pitävää maisemointikangasta. Laskeskelin puutavaran menekin, ruuvit ja kiinnikkeet siihen päälle. Ja lopuksi mullan menekin. Ja tarvittavien kasvien määrän. Budjetti oli nelinumeroinen, mutta onneksi kuitenkin ykkösellä alkava. Se kertoo ehkä myös yhden penkereen laittamisen työn laajuudesta.

Jossakin vaiheessa pohdin myös, onko järkevää sijoittaa niin paljon aikaa ja rahaa kukkapenkin tekemiseen - eihän se edes näy omalta pihalta vaan lähinnä ohikulkeville naapureille ja ventovieraille...

--
Touko-kesäkuussa 2014 projektia sitten edistettiin yhdessä miehen ja appiukon kanssa. Kolmisen viikkoa siinä meni päivätyön ohella, mutta lopputulokseen olen enemmän kuin tyytyväinen.


Tässä mullat on jo lapioitu kehikkoihin ja istutukset työn alla.


Valmista! Vielä pitää lapioida ylimääräiset mullan pois ojasta.


Kehikot antoivat hyvän mahdollisuuden asettaa kasvit ryhmiin. Keskellä japaninkuunliljaa ja sivuilla herttavuorenkilpeä. Nämä olin hankkinut jo edellisenä kesänä ja kasvattanut muualla puutarhassa kesää 2014 odotellessa.

Kuvassa laitimmaisena näkyy tavallinen kuunlilja - pienet kasvunalut. Kasveista 2/3 hankin taimina vasta keväällä juuri ennen projektin aloittamista. Toivottavasti nämä kasvattavat kokoa tänä vuonna, jotta penkki näyttäisi tuuheammalta kauttaaltaan.

Paljaana oleva multa peitetiin lopulta kuorikatteella rikkaruohojen kasvun hillitsemiseksi, mutta tästä minulla ei ole kuvaa. Pitää päivittää kuvatilanne tämän vuoden osalta kesän aikana.

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Kesämuistoja viime vuodelta

Taloprojektin valmistumisen jälkeen puutarhasta on tullut tärkeä kohde kodissamme. Etenkin keväisin touhuan mielelläni pihalla illat ja viikonloput. Keskikesällä pyrin sitten nauttimaan aikaansaannoksista. Lepuuttelen auringossa ja nautin kukkivasta puutarhasta kylmää jääteetä lipittäen.

Näitä tunnelmia odotan kuin kuuta nousevaa myös tänä kesänä.

Kukkaloistoa viime kesältä:







sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Talviunilta herääminen

Kevätaurinko porottaa sunnuntaipäivän kunniaksi. Lumi on lähes kokonaan sulanut pihalta, ja multasormia alkaa kutiamaan.

Mitä kaikkea jäi mieleen viime syksyltä, että piti tehdä tänä vuonna? Listalla on ainakin toisen kukkapenkin perustaminen/parantaminen, ulkovajan rakentaminen ja kukkalaatikoiden nikkaroiminen parveketerassille.

Tältä piha näyttää tällä hetkellä:


Lunta on vielä hieman, lähinnä paikoissa, jonne aurinko ei porota koko ajan. Lumen alta paljastuu ikivihreät lehdet. Toivottavasti heikommin talvehitvat kasvit ovat myös säilyneet hengissä.


Klematiksen puinen köynnöstuki on tullut tiensä päähän. Se nojaa pahasti ja on melkein kaatua. Uusi tuki pitää hankkia. Haaveilen metallisesta ja nykyistä korkeammasta obeliski-köynnöstuesta.


Katsokaa, kuinka syreenit ovat jo kevätasussaan! Ei kestä kauan niin ovat jo lehdetkin esillä.


Myös vuorikaunokin ensimmäiset lehdet nauttivat auringonpaisteesta maapinnan yläpuolella.

--
Niin, ja onhan meillä tänä kesänä edessä myös talomme lopputarkastus. Käytännössä lopputarkastus koskee ensisijassa pihaa sekä autokatosparveketta - muut talon osista ovat jo tarkistattu jo edellisvuosina.
--

Näissä tunnelmissa Projekteista Isoin -blogi tekee uuden lähdön.  Sisustusblogia meistä ei saa, mutta pääsette viime vuoden tapaan seuraamaan DIY-pihaprojektien etenemistä.

Tervetuloa takaisin!